לאיזה מוצרים\עסקים מתאים לפרסם ברשתות החברתיות?

רשתות חברתיות כמו linkedin, פייסבוק, יוטיוב, אינסטגרם ואחרות הן פלטפורמה שיווקית ידועה. כולנו בתור גולשים נחשפים לתוכן פרסומי ברשתות החברתיות. לפעמים מדובר בפרסומות גלויות ולפעמים פרסום יותר מתוחכם כראוי לרשתות החברתיות. האמת שמקרים רבים משלבים את שניהם על מנת להשיג מטרות בצורה יעילה. אך האם מוצרים מסוימים או אולי עסקים מסוימים מתאימים יותר מאחרים לפרסום ברשתות חברתיות?
שיווק ברשתות החברתיות הוא פשוט חובה בימינו וחברות גדולות כקטנות עושות שימוש ברשתות החברתיות, כך אומר נאור, מבעלי חברת Killermedia אם יש לכם ספקות או אולי מחשבות לפיהן פרסום ברשתות החברתיות מתאים אך ורק למוצרים או עסקים בעלי אופיי מסוים, אתם טועים. להוציא מקרים מאוד מסוימים הפרסום ברשתות החברתיות יכול להתאים לכולם. אך אל תחשבו שלכולם באותה המידה. מבולבלים? במאמר הבא ארחיב בנושא.
פרסום עסקים ברשתות חברתיות
לפי אתר מרקטפרו, עסקים רבים מדווחים על הצלחות גדולות לאחר שהשקיעו בפרסום ברשתות חברתיות, אך לעומתם ישנם גם עסקים אשר מדווחים על תוצאות הפוכות, עד כדי כך שהם מרימים ידיים ומאמצים תפיסה לפייה פרסום ברשתות חברתיות אינו מתאים עבורן. אך האם זה באמת נכון או שיש כאן כשל אישי שלנו אותנו אנו משליכים על המדיום של רשתות חברתיות?
לפני שאנו מכריזים שפרסום ברשתות חברתיות אינו מתאים לעסק שלנו או לליין המוצרים שאנו משווקים, כדאי שנבדוק היטב את עצמינו ונשאל האם אכן בנינו את אסטרטגיית השיווק שלנו בצורה הנכונה, האם השקענו כמו שצריך בכתיבה שיווקית? זה לא הזמן לדבר על כל אסטרטגיית השיווק שזהו נושר בפני עצמו. הפעם ארצה להתמקד רק בהיבט של ניתוח ההתאמה בין המוצר לבין הרשת החברתית, לא בתור דרך לנתח מדוע נכשלנו, אלא בתור דרך לקבל החלטות או לשפוט את ההתאמה לרשתות החברתיות. לשם כך נשתמש בשיטה בעלת שני שלבים: שלב ניתוח המוצר (או העסק) ושלב ניתוח הרשת החברתית.
ניתוח המוצר – בשלב זה אנו מנתחים את המוצר או יותר נכון את קהל המטרה של המוצר. מי שבונה את אסטרטגיית השיווק צריך ללמוד היטב את המוצר (או העסק) והפוזיציה המיתוגית שלו, זו הנוכחית וזו אשר אליה אתם שואפים. חשוב לדעת מי הם הלקוחות של המוצר, כלומר האנשים אשר יכולים להפיק ממנו ערך. כאן יכול להיות שוני גדול ממוצר למוצר וככל שתגדירו היטב את קהל היעד כך תוכלו להצליח יותר, הן ברשתות החברתיות ובכלל היבטי השיווק באופן כללי. נתחו את קהל המטרה לפי כל קריטריון אפשרי; לצורך הדוגמה ניתן לבצע ניתוח מגדרי, ניתוח גאוגרפי, ניתוח חברתי, מיון על פי שכבת גיל, ניתוח על פי מעמד כלכלי, ניתוח על פי קבוצות אתניות וכו. אתם פשוט צריכים לנתח מי הוא הקהל שלכם בצורה הכי מדויקת. בהחלט יתכן שתמצו קהל מאוד מגוון – לדוגמה קהל המטרה של מכירת טלפון סלולרי הוא טווח גילאים בלתי מוגבל; פונה לגברים ולנשים; מתאים לבני כל הדתות וכו׳. אם זה המקרה שלכם אז יש לפתי אסטרטגיה שיווקית מתאימה לכל קהל מטרה. למשל אסטרטגיה לשיווק סלולר בקרב נשים לעומת שיווק סלולר בקרב חרדים. בסופו של דבר השאיפה שלכם לחפש רשתות חברתיות המתאימות לאותו הקהל.
ניתוח הרשת החברתית – עליכם לנתח את הרשתות החברתיות השונות על מנת שתוכלו לראות האם קיימת רשת חברתית המתאימה לקהל המטרה שלכם. ישנן רשתות חברתיות גדולות הפונות לקהל רחב יחסית כמו למשל פייסבוק ויוטיוב בהן ניתן למצוא אנשים מכל העולם ובכל גיל אך עליכם להעמיק ככל האפשר בעומק הניתוח ולא לשכוח שקיימות רשתות חברתיות רבות אשר הן אולי פחות מוכרות אך בהחלט יתכן שהן פונות לנישה שהיא מאוד רלוונטית עבורכם.